Ajankohtaista

Yrittäjäyhdistys palkitsi Vuoden yrittäjän ja Nuoren yrittäjän

Pyhäjärven yrittäjät ry palkitsi viime viikolla Vuoden yrittäjän. Palkinnon otti vastaan tällä kertaa Lameltec Oy:n Pekka Väyrynen. Väyrynen on toiminut vuonna 1994 perustetun yrityksen puikoissa vuodesta 2018 asti. Yrityksen toimiala on liimapuut, puiset ikkuna- ja oviaihiot. (Lameltec oy:stä kertova Yrittäjäkapula löytyy lehdestä numero 38.)

Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Ruotsalainen kertoo, että Vuoden yrittäjä -palkinnon saamisen perustana on, että palkittu yritys on omassa kokoluokassaan esimerkillisellä tavalla onnistunut työssään.

– Lameltec oy kuuluu niihin harvoihin pyhäjärvisiin yrityksiin, jotka valmistaa vientiin meneviä tuotteita. Se on myös työllistävä yritys, joten sen paikallinen taloudellinen vaikutus on merkityksellinen. Lisäksi Lameltec oy jalostaa tuotteita puusta ja metsistään Pyhäjärvi tunnetaan.

Lameltec on perheyritys, joka työllistää yrittäjät mukaan lukien kuusi henkilöä. Osakeyhtiön omistajia ovat myös Pekan lisäksi hänen veljensä Harri ja Juha. Veljeksistä myös Harri työskentelee Lameltecillä.

– Tämä palkinto on tunnustus yrittäjälle Pekalle toimitusjohtajana ja tässä tapauksessa koko Väyrysen perheelle. Se on myös muistoksi edesmenneelle isälle Matille ja vielä perheessä tärkeällä paikalla olevalle Toini-äidille, Pirkko kertoo.

Tänä vuonna yrittäjäyhdistys jakoi ensimmäistä kertaa myös Nuori yrittäjä -palkinnon. Palkinnon vastaanottivat Apuhas yrityksen perustajat Jemina Lehto (18) ja Enna Heinonen (17). Apuhas on vuoden 2016 kesän alussa perustettu yritys, jonka toimialana ovat erilaiset palvelut kotitalouksille ja yrityksille.

– Yrittäjäyhdistys tekee yrittäjyyskasvatusta ja toteuttaa 4H:n kanssa yrityskurssin vuosittain. Halusimme nostaa esille yhden hyvin menestyneen nuoren yrityksen. Apuhas on toiminut hyvin ja yrittäjät siinä ovat ahkeria sekä kekseliäitä. Työhön tartutaan ja käytetään kaikkea osaamista. Toivomme tämän huomioimisen olevan kannustimena heille sekä niille nuorille, jotka vielä suunnittelevat yrityksen perustamista, Pirkko avaa palkinnon jakamisen perusteita.

Yrittäjät ottivat tunnustuksen vastaan ilolla.

– Mahtavaltahan se tuntuu. En yhtään olisi osannut odottaa tällaista tunnustusta. Tämä muistuttaa siitä, että kyllä ahkeruus palkitaan, Jemina iloitsee.

Enna kertoo yllättyneensä tunnustuksesta.

– Onhan se hienoa. Ei olisi neljä vuotta sitten arvannut, että tässä sitä ollaan.

Jemina ja Enna saivat idean yrityksen perustamiseen opettajaltaan.

– Oltiin Jempun kanssa innokkaita ja toimeliaita nuoria tyttöjä ja tykättiin paljon touhuilla kaikkea. Meidän opettaja ihmetteli miten niin nuoret tykkää siivota ja ehdotti 4h-yrityksen perustamista. Niinpä pistettiin tuumasta toimeen ja ei aikaan, kun yritys oli pystyssä ja toiminta alkoi, Enna kertoo yrityksen perustamisesta.

– Aluksi vain siivottiin ja tehtiin muita kotityöpalveluita. 2017 me otettiin käyttöön y-tunnukset, jotta asiakkaamme saivat kotitalousvähennyksen. Myöhemmin y-tunnukset ovat mahdollistaneet palveluiden tarjoamisen yrityksillekin. Itse asiassa parina viime vuonna me ollaankin tehty töitä vain lähinnä yrityksille. Nykyään ollaan oikeastaan vain kesäaikaan tehty töitä ja yritetty opiskella näin talvella, Jemina muistelee.

Nuoret kertovat, että haastavinta yrityksen pyörittämisessä on ollut erilaisten virallisten papereiden täyttö, mutta nekin onnistuvat ja apua kyllä saa. Jeminan mukaan parasta yrittäjyydessä on vapaus valita, mitä tekee.

– Työhön liittyvät asiat ovat mielestäni helpommin soviteltavissa. Myös tietysti se, että saa ihan erilaista ja paljon antoisampaa kokemusta kuin perus palkallisena saa, hän pohtii

– Parasta on se, että ollaan Jempun kanssa saatu yhessä rakentaa meidän yritys ja ollaan pystytty yhdessä tekemään töitä, Enna kertoo.

Menestyneen yrityksen salaisuus on nuorten mukaan ennen kaikkea asenne.

– Ollaan joustavia ja sopeutuvaisia monenlaiseen eri työhön. Hoidetaan kaikki hommat parhaamme mukaan. Asiakkaat ovat kehuneet tunnollisiksi ja ahkeriksi. Myös työtarjousten tekeminen paikallisille yrityksille on tuonut meille paljon töitä, Jemina kertoo.

– Menestyksen salaisuus on myös oma-aloitteisuus. Ollaan aina käytetty jokainen tilaisuus hyväksi ja menty vaikka ei oltais oltukaan niin varmoja asiasta, Enna lisää.

Jemina saattaa loppuun opintonsa Pyhäjärven lukiossa ensi keväänä ja Enna sitä seuraavana keväänä.

Tuleva kesä on tarkoitus tehdä töitä, mutta syksyllä toiveissa ovat jo jatko-opinnot.

– Valmistumisen jälkeen pidän jonkun verran lomaa, mutta toivon mukaan kesä menee lähinnä töissä. Ja meneekin ellei korona sotke suunnitelmia. Olemme Ennan kanssa ajatelleet, että Apuhas on toiminnassa niin kauan kuin se vain on järkevää ja tuntuu hyvältä. Kun joskus ammattiin valmistun, haluisin sen jälkeenkin toimia mahdollisuuksien mukaan yrittäjänä ainakin jossain vaiheessa, Jemina kertoo.

Jemina ja Enna haluavat kannustaa muitakin nuoria yrittäjyyteen.

– Yrittäjyys voi olla nuorille hyvä tapa työllistää itseään. Silloin on mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihin. Jos esimerkiksi opiskelee, on yrittäjänä helppo sovittaa yhteen koulu ja työ. Jos on hyvä asenne työhön ja hoitaa hommansa hyvin, niin tienestikin voi olla ihan hyvää. Jos edes harkitsee yrittäjyyttä, niin kannattaa kokeilla. Siitä saatu kokemus ei voi mennä hukkaan, Jemina kannustaa.

– Yrittäjyys antaa valtavasti kokemusta, tietoa ja taitoa. Tietysti itse ansaittu raha motivoi ja se, että voi tehdä juuri sitä mistä itse pitää ja voi olla itsensä pomo. 4h-yrittäjyys on myös melko riskitön ja helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä. Siihen saa tukea 4-h:lta 4-h-yrittäjyyskurssin muodossa sekä muutenkin, Enna lisää.

0