Ajankohtaista

Pyhäjärven biokaasulaitos rakenteille

Uusi tuotantolaitos risteysalueelle 

Paikallisesti omistettu yhtiö – Pyhäjärven Biokaasu Oy investoi Pyhäjärvelle biokaasulaitoksen. Yhtiön hallitus teki investointipäätöksen ja laitoksen rakentaminen käynnistyy jo kuluvan kevään aikana maarakennustöillä. Laitos tuottaa biokaasua liikenteen käyttöön ja tuotantolaitos rakennetaankin juuri tämän vuoksi 4-tien risteysalueelle jo aiemmin valmistuneen tankkausaseman lähellä olevalle Lammasmäen teollisuusalueelle.

Paineistettu ja puhdistettu biokaasu siirretään putkiyhteydellä tankkausasemalle autoilijoiden käyttöön. Sijaintipaikka tarjoaa myös muunlaista etua. Tulevassa läheisellä teollisuusalueella on myös mahdollista hyödyntää biokaasua alueelle sijoittuvan uuden yritystoiminnan tarpeisiin vaikkapa prosessilämpönä. Laitoksen teknologiatoimittajana on Metener Oy Laukaasta ja rakentamisvaiheen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Laitoksen rakentamiskustannukset ovat n. 2 milj. euroa ensimmäisen vaiheen osalta. Biokaasun vuosituotantomäärä on 500 000 MWh. Tuotantokapasiteetin laajentamiseen tähtäävä investointi on myös suunnitteilla.

Raaka-aineena peltobiomassat 

Tuotannon raaka-aineeksi laitos tarvitsee vuosittain merkittävän määrän peltobiomassoja. Soveltuvia peltobiomassoja ovat mm. monivuotiset nurmet, valkuaiskasvikasvustot ja viljakasvien oljet. Pyhäjärven Biokaasu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari Varis kertoo, että Olemme valmiita korjaamaan kokonaisurakointina peltobiomassat tähän tarkoitukseen soveltuvilta peltolohkoilta ja etuna yhteistyöstä viljelijä säästää niittovelvoitteiden ja korjuiden kustannuksissa. Viljelijä saa halutessaan prosessissa syntyvää mädätysjäännöstä eli rejektiä, johon ei sotketa mitään yhdyskuntalietteitä, vaan se on puhdasta luonnonmukaista höystöä pelloille. Yhtiön edustajat toivovatkin nyt pikaisesti yhteydenottoja hankkeesta kiinnostuneilta viljelijöiltä ja Ari Varis jatkaakin, että ”Kaikki aiheesta kiinnostuneet halutaan tavoittaa jo tässä vaiheessa ja tarjota mahdollisuutta tulla mukaan viljelijäyhteistyöhön”,

Lisätietoa on tulossa yleisötilaisuuden muodossa 16.3.2023

Pyhäjärven biokaasu Oy:n edustajat kertovatkin, että tulossa pian lisätietoa maaseutuyrittäjille suunnatun yleisötilaisuuden muodossa (TO 16.3.2023, kaupungintalo). Tilaisuudessa tullaan esittelemään tarkemmin biokaasulaitoksen toteuttamista ja yhteistyömahdollisuuksia alueen viljelijöille. Paikalla on yhtiön edustajien lisäksi asiantuntijoita Pyhäjärven kaupungin maaseutuhallinnosta ja NIHAK:lta. Maaseutujohtaja Pasi Liikanen on lupautunut kertomaan viljelijän näkökulmasta tukijärjestelmän luomista mahdollisuuksista biokaasun tuotannossa. Tilaisuudessa on mahdollista käydä myös yleistä keskustelua biokaasun tuotannosta ja liikennekäytöstä.

Pyhäjärven Biokaasu Oy

Lisätietoa antaa hallituksen puheenjohtaja Ari Varis, puh. 040 096 6184.

 

0