Rahoituksen hakeminen tapahtuu pääasiassa sähköisesti käyttämällä yrityksen KATSO-tunnistetta tai verkkopankkitunnuksia. Yhteydenpito helpottuu ja nopeutuu internetin avulla. Yhteydet ovat suojattuja, eivätkä tiedot leviä ulkopuolisille.

FINNVERAN rahoitustuotteet vuodelle 2023. Suuremmissa rahoitustarpeissa tai silloin, kun alkutakaus tai pk-takaus eivät muuten sovellu hankkeen rahoitukseen, yritys voi hakea Finnvera-takausta tai Finnvera-lainaa itse suoraan Finnveralta. Finnvera-lainan vähimmäismäärä on 2.1.2020 lähtien 50 000 euroa. Alkutakauksen ehdot aloittaville yrityksille on max 80.000 euroa ja max 80% hankkeesta. Lisäksi Finnvera voi rahoittaa mm. käyttöpääomaa, investointeja, vientikauppaa ja yrityskauppoja/sukupolvenvaihdoksia erilaisilla rahoitusinstrumenteilla yhdessä pankkien kanssa.

ELY-keskuksen suosituissa räätälöidyissä kehittämispalveluissa huippuluokan asiantuntijat ovat palveluksessasi jopa 80% tuella. Ensin yritys täyttää verkossa kehittämiskartoituksen, jonka perusteella ELYn asiantuntijat auttavat yrityksen eteenpäin varsinaisten asiantuntijapalveluiden pariin. Tuetut päivähinnat ovat analyysin 220 eurosta konsultoinnin 300 euroon. Tutustu palveluihin ja täytä tarvittaessa kehittämiskartoitus verkossa tästä . Isompiin kehittämishankkeisiin voi hyödyntää ELY-keskuksen yrityksen kehittämisavustusta. Avustusta on mahdollista saada maksimissaan 50 % avustuksen perusteena olevista hyväksyttävistä menoista. Investointituki voi yrityskoon ja tukialueen perusteella olla enintään 10–35 % avustuksen perusteena olevista menoista. Huom! Kehittämispalvelut lopetetaan syksyllä 2023.

Maaseuturahaston ohjelmakauden 2023–2027 yritystuet ja yritysryhmähankkeet edistävät osaltaan alueen pienyritysten (max. 5 htv) liiketoiminnan kasvua. Rahat myönnetään yleensä joko asiantuntijapalveluihin tai henkilöiden/yritysten tiettyihin kustannuksiin. Lisätietoa tästä.

Investointitukea 40 % (kustannusarvio 5 000 € – 100 000 €) voidaan myöntää yritystoiminnassa tarvittavien toimitilojen hankkimiseen, rakentamiseen ja vanhojen korjaamiseen, laajentamiseen ja muuttamiseen yritystoimintaan soveltuvaksi sekä koneiden ja laitteiden hankintaan tai aineettomiin investointeihin, kuten tietokoneohjelmistojen hankkimiseen tai kehittämiseen; patenttien, käyttölupien, tekijänoikeuksien ja tavaramerkkien hankkimiseen. Osa-aikaisille ja päätoimisille yrittäjille!

  • Osa-aikainen yrittäminen tarkoittaa, että harjoitat yritystoimintaa 10–35 tuntia viikossa tai vastaavan työajan kausiyrittäjänä. Osa-aikaisen yrittämisen tavoitteena on yli 10 000 euron liikevaihto vuodessa. Yritykselläsi on oltava y-tunnus, jotta voit hakea tukea.
  • Päätoimisen yrittämisen tavoitteena on vähintään 15 000 euron vuosiliikevaihto. Päätoimisen yrittämisen tulee tuoda toimeentulo sinulle yrittäjänä tai yhdelle työntekijälle. Tarvitset y-tunnuksen, yrittäjän eläkevakuutuksen ja valmiin liiketoimintasuunnitelman, jotta voit hakea tukea päätoimiseen yrittämiseen.

Kehittämistuki on tarkoitettu yrityksen ulkopuolelta hankittaviin kehittämis- ja asiantuntijapalveluihin:

  • Yritystoiminnan suunnittelu (1000 €): yritystoiminnan lähtötilanteen ja edellytysten selvittämiseen ei edellytetä y-tunnusta. 1–2 päivän asiantuntijapalvelua
  • Yritystoiminnan aloittaminen (2000 €): tuki käynnistämis- ja/tai investointituen hakemisen valmisteluun. Hakijalla on jo y-tunnus. 2–3 päivää asiantuntijapalvelua
  • Yritystoiminnan kehittäminen (3000 €): toimintaansa vakiintuneelle mikroyritykselle. 3–4 päivää asiantuntijapalvelua

Yritystoiminnan käynnistystuki mm. asiantuntijapalveluiden käynnistämiseen, toteutettavuusselvityksiin.

  • Yrittämisen kokeilu (2500 €): Voidaan myöntää henkilölle ilman y-tunnusta. Kokeilun kesto enintään 4 kuukautta. Kokeilutuki on tarkoitettu henkilölle, joka ei hakuhetkellä harjoita taloudellista toimintaa, kuten palkansaajille, opiskelijoille ja nuorille.
  • Maatalouden kokeilu (2500 €, 5000 € tai 7000 €) eli kokeilu alkutuotannossa. Uusien tuotantomenetelmien, tuotteiden, markkinakanavien ym. pienimuotoiseen kokeiluun.

Ainoastaan toimiin, joihin varsinaisia maatalouden tukia ei myönnetä. Kokeilun päämääränä on tuottaa kehitettävään ideaan (esim. tuote, tuotantotapa, toimintamalli) liittyvää merkittävää uutta tietoa. Kokeilu voi ja saa epäonnistua.

  • Omistajanvaihdoksen suunnittelu (5000 €). Ostettava yritys sijaitsee ydin- tai harvaan asutulla

maaseudulla. Hakija voi tulla harvaan asutun tai ydinmaaseudun ulkopuolelta. Esim. yrityksen hinnan määritys, yrityskauppaneuvottelut, rahoituksen suunnittelu, verotukseen liittyvät asiat, kauppakirjojen valmistelu eli asiantuntijapalvelu. Voidaan myöntää ilman y-tunnusta.

  • Käynnistystuki. Osa-aikainen (5000 €) päätoiminen yrittäminen (7500 €). Molemmissa hakijalla oltava y-tunnus. Päätoimisella oltava myös YEL ja valmis LTS. Molemmissa tuki tarkoitettu ensisijaisesti ulkopuolisten asiantuntijapalveluiden hankintaan (esim. selvityksiin) mutta myös pieniin kalustohankintoihin

Yritysryhmähanke 3–10 yritystä ja toteuttajan tulee olla joku kehittäjäorganisaatio. Kehittämistuen tukiprosentti on enintään 75 %. Yritysryhmien kehittämishankkeet soveltuvat mm. yritysten tuotannollisen yhteistyön kehittämiseen. Tällöin kehittämishankkeen tuloksena voi syntyä esimerkiksi tuotantoketjuja tai tuoteperheitä tai se voi johtaa klusterin syntymiseen. Esimerkki tästä.

Startti Leader yrityksille (1000€). Tukea voi saada yritystoimintaa kehittäviin investointeihin 40 % ja yrityksen muihin kehittämistoimiin 50 %.  Hakeminen on yksinkertaista ja nopeaa.Tuen myöntäminen edellyttää, että  yritys on Keskipiste-Leader ry:n jäsen. Jäseneksi voi liittyä tukihakemuksen yhteydessä. Yrityksen jäsenmaksu on 40 euroa/vuosi ja sen maksamisesta ohjeistetaan erikseen.

Hae heti tästä

Leader jäsentiedote

Business Finlandilla on useita erilaisia rahoitustyökaluja (mm. talent,innovaatioseteli, tempo, explorer-perhe, energiatuki) yritysten erilaisiin kasvu- ja kehitysvaiheisiin. Huom! Business Finlandin Innovaatioseteli, Tempo, Market Explorer ja Into ovat tauolla ajalla 8.10-31.12.2023 eli niiden kautta ei voi toistaiseksi hakea rahoitusta.

  • Business Finlandilta saa myös tuotekehityslainoja eli TK-lainat. Tavoitteena on edistää kansainvälisesti kilpailukykyisten tuotteiden, tuotantomenetelmien ja palveluiden kehittämistä.

NIHAKin hallinnoimat kehittämishankkeet auttavat yrityksiä mm. kansainvälistymisessä, myynnissä ja digiasioissa. Jos sinulla on kv-suunnitelmia, ota yhteys NIHAKin yrityspalvelupäällikköön tai vientiasiantuntija Ari Alakankaaseen (040-684 6400).

Ota yhteyttä 0405268121 ja haemme sinulle sopivaa rahoitusta!